Over

Ik ben Christophe, oprichter van Op Hoogte. Sinds 15 jaar kom ik lopend, rennend, klimmend en skiënd in de bergen. Tijdens een trektocht in de Pyreneeën lieten de ruigheid, de stilte, de hoogte, de uitzichten en het eenvoudige leven in de alpiene natuur me niet meer los. Ik ging op pad naar de uithoeken van Europa en na jaren als vrijwilliger bergtochten te hebben begeleid bij Spring Reizen en de NKBV heb ik nu de zinnen gezet op een professionele beroepskwalificatie.

A3AE8314-78EC-4A07-AEC7-6B58465F33A4

Waarom Op Hoogte?

Op Hoogte is opgericht uit liefde voor de bergen en omdat Nederland weinig bergsportprofessionals heeft. Alles tussen individueel op pad gaan en een ski-en berggids inhuren is nu grijs gebied. Dat mag wat mij betreft veranderen. Het zou goed zijn als Nederlandse bergwandelgidsen ook professioneel gekwalificeerd zijn. Mijn bedrijfsnaam reflecteert de kern van de beoogde bezigheden: ‘op hoogte zijn’.

International Mountain Leaders

In 2004 is de UIMLA opgericht om een internationale standaard neer te zetten voor bergwandelgidsen, of ‘International Mountain Leaders’. De UIAGM en UIMLA zijn wereldwijd de enige twee erkende gidsenopleidingen en beiden gelieerd aan de UIAA, de internationale bond voor het alpinisme. IML’s mogen als bergwandelgids diensten verlenen, met uitzondering van technieken van alpinisme. Bergbeleving staat centraal. Dit opent een nieuwe wereld voor (groepen) mensen die graag de bergen in willen, maar niet weten hoe en de stap naar het inhuren van een ski-, klim- en berggids te groot vinden. Aan de andere kant van het spectrum zijn er grootschalige aanbieders van reizen die u de brede paden wijzen en alles zelf laten uitzoeken, of u pad sturen met een (vaak goedbedoelende) liefhebber. Het is mijn ervaring dat de bergen geheimen juist prijsgeven als je er kleinschalig en met oprechte aandacht aanwezig bent. Dan is er ruimte om te leren en te genieten. Ook is het mooi als je de kunst kan afkijken van reisgenoten en gidsen die je helpen om vaardiger te worden. Bijvoorbeeld om je weg te vinden, in het wild te overnachten, de natuurlijke omgeving te leren kenne en om te gaan met hoogte. Dat is bij uitstek het inzetgebied van International Mountain Leaders. Nederland heeft er nog maar een handvol. Mede daarom zie ik kansen om mijn droom te realiseren.

Tussen bergdagen door is er tijd voor trainen, plannen, lezen en schrijven en hopelijk zorgen de blogs hier voor inspiratie!

Relevante cursussen die ik volgde: