Over

Ik ben Christophe, oprichter van Op Hoogte. Sinds 15 jaar kom ik lopend, rennend, klimmend en skiënd in de bergen. Tijdens een trektocht in de Pyreneeën lieten de ruigheid, de stilte, de hoogte, de uitzichten en de eenvoud in de alpiene natuur me niet meer los. Ik ging op pad naar de uithoeken van Europa en na jaren als vrijwilliger bergtochten te hebben begeleid bij Spring Reizen en de NKBV heb ik mijn zinnen gezet op een professionele beroepskwalificatie.

A3AE8314-78EC-4A07-AEC7-6B58465F33A4

Waarom Op Hoogte?

Op Hoogte is opgericht uit liefde voor de bergen en omdat Nederland weinig bergsportprofessionals heeft. Alles tussen individueel op pad gaan en een ski-en berggids inhuren is nu grijs gebied. Dat mag van mij veranderen. Het zou goed zijn als Nederlandse bergwandelgidsen ook in redelijke mate opgeleide professionals zijn. In berglanden is men hier vaak al veel verder mee. Mijn bedrijfsnaam reflecteert de kern van de beoogde bezigheden: ‘op hoogte zijn’.

International Mountain Leaders

In 2004 is de UIMLA opgericht om het beroep van bergwandelgids, of ‘International Mountain Leader (IML)’ vorm te geven en opleidingseisen te standaardiseren. Wereldwijd zijn de UIAGM en UIMLA de enige twee erkende gidsenopleidingen. Beiden zijn ze gelieerd aan de UIAA, de internationale bond voor het alpinisme. De berggidsen (specialisten in skiën, klimmen en alpinisme) vallen onder de UIAGM en bergwandelgidsen onder de UIMLA. Zij mogen diensten verlenen, met uitzondering van technieken van alpinisme. Bergbeleving staat centraal. Dit opent een wereld voor mensen die graag de bergen in willen, maar zelf niet weten hoe, of de risico’s te groot vinden en voor wie de stap naar het inhuren van een ski-, klim- en berggids nog te groot is. Het is daarnaast altijd nog een ongeschreven code dat solo bergsport beoefenen eigenlijk onverantwoord is, dus je ontkomt er eigenlijk niet aan om je als beginner bij een groep, of gids aan te sluiten.

Het in de zomer en winter door de bergen wandelen, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken, is bij uitstek waar International Mountain Leaders goed in zijn. Nederland heeft er slechts een paar handen vol van en ik ben er straks hopelijk een van..

Tussen bergdagen door is er tijd voor trainen, plannen, lezen en schrijven en hopelijk zorgen de blogs hier voor inspiratie!

Relevante cursussen die ik tot zover door de jaren heen volgde: