IML Winter Training

Bij -10 en flinke wind op een spiegelgladde parkeerplaats in de duisternis, staan we onder het geraas van een paar sneeuwkanonnen onze spullen om te hangen: duffels, rugzakken, sneeuwschoenen, , bergschoenen, stokken, etc. Even later knerpt de vertrouwde sneeuw onder mijn voeten, het duurt niet lang voordat de hartslag oploopt, als we vol verwachting met alle uitrusting 700 meter tegen een blauwe piste oplopen naar berghaus Iseler in Oberjoch, Bavaria, Duitsland.

Sfeervolle aankomst in Oberjoch

Bij het ochtendgloren op de eerste maandag van 2020 begint hier In de Allgauer Alpen een trainingsweek waar ik en alle andere aspirant bergwandelgidsen ons lang op verheugd en voorbereid hebben: De IML wintertraining. Een week waarin alle aspecten van het bergwandelen in winters terrein aan bod zullen komen in voorbereiding op de examens van volgend jaar.

Afdaling dag 2 met blik richting Tannheimertal

De minimale klassikale sessies werden tussendoor gegeven als we niet met onze ‘poten’ in de sneeuw stonden. Dit was vooral het geval. In de sneeuw staan, naar sneeuw luisteren, met elkaar ervaring uitwisselen over sneeuw, door de sneeuw lopen, sneeuw bekijken, in de sneeuw graven, op je knieën, met handen, stokken en sneeuwscheppen, diepte, temperatuur, structuur en hellingshoek van sneeuw meten, sneeuw op je laten dwarrelen, aan de sneeuw voelen, bepaalde sneeuw juist niet betreden, etc. De klok sloeg sneeuw. En niet onterecht, want ieder jaar weer zijn er in de Alpen circa 100 doden door lawines te betreuren en twee maanden na deze training werd in het Dachsteinmassief een groep sneeuwschoenwandelaars dodelijk verrast door een lawine.

Eerste sneeuwprofiel op alm boven berghaus Iseler

In het gebied lag rond de 1500 meter hoogte inmiddels goed gezet sneeuwdek van circa 1 meter, maar in het dal was weinig wits te zien. Bij een waterig zonnetje konden we op dag 1 al in de sneeuw graven en werden protocollen voor het gebruik van lawinepiepers doorgenomen. Naast de basics die bij veel aspiranten al in het systeem zaten, was de vraag vooral hoe de toepassing en kennisoverdracht in groepsverband het beste gedaan kon worden incl. de nodige tips en trucs.

Ondergetekende op weg naar de Wertacher Hornle

De volgende ochtend werden de protocollen nog eens dunnetjes overgedaan: ‘full function/range checks’ en ‘group checks’, het was een gepiep van jewelste. In de dwarrelende vlokken sjokten we met 15 man en vrouw in plukjes naar boven de berg op, ieder clubje met een eigen instructeur. Onderweg werd veel gestopt en gesproken, hoe we met de weerberichten, sneeuwval, hellingshoek, sneeuwcondities omgingen, waar we naar keken, hoe beslissingen werden genomen, welke hulpmiddelen gebruik je, welke telefoons werken wel of niet goed, welke hulpmiddelen wil je bij de hand hebben, waar zitten je spullen, hoe bouw je checks in, heb je nog zicht op de groep etc. Heerlijke materie voor freaks als ik en duidelijk genoten er meer mensen van.

Getimede zoekactie naar lawinepieper

Deze dagen zouden de lawineberichten, sneeuw, piepers en checks ons helemaal gek maken. Elke dag weer. Gelukkig was dag 3 ontspannen, een dagje ‘uplift’ zoals de Engelsen het noemden, met de kabelbaan omhoog dus, en hoe je dat fikst met klanten. In de praktijk had ik al ervaren dat dit niet voor iedereen voor de hand ligt: hoe überhaupt een skilift te gebruiken, laat staan met alle uitrusting die je meetroont op een sneeuwschoentocht in de bergen. Een fijne middag in de zon volgde, waarbij we wederom getimede zoekacties verrichten, fijnslepen en de nodige sneeuwprofielen bekeken. Dit alles onder toezicht oog en instructie van Keith, die na vele jaren bij de Schotse lawinedienst een wandelende sneeuwencyclopedie bleek te zijn.

Touwtechnieken in sneeuw

Op dag 4 reden we de grens over naar Oostenrijk. Nadat in een plaatselijk hotel bij Zoblen de huiswerkopdrachten werden besproken met een kop koffie, liepen we laat in de ochtend de berg op. De tocht voerde richting de Pirschling (1643m). Onderweg leidden we in tweetallen. Boven werd aan de rand van een steil sneeuwveld de tekstboek touwtechnieken in sneeuw getoond en toegepast. Daarna daalden we wat af en werd het resterende daglicht gebruikt voor het bouwen van schuilplaatsen in de sneeuw. Toen het eindelijk donker was geworden mochten we weer los! Lekker navigeren op de witte berg onder een stralende sterrenhemel met rondom uitzicht op de bewoonde wereld in de diepte. Een prachtige afsluiting van de dag..

Hoog bezoek in een van de snowshelters
Klaarmaken voor nachtnavigatie

Hoewel alle aspiranten al een behoorlijk basisniveau hadden, was de ‘nightnav’ voor deze of gene toch nog uitdagend. Gelukkig maar, het zou saai zijn als iedereen vlekkeloos van A naar B was gelopen. Ook was het goed om op gezette momenten tijdens de week te voelen dat alles oprecht draaide om inhoudelijk toerusting en kwaliteit, maar dat er ook al een tip van de sluier werd opgelicht als het ging om de standaard die verwacht zou worden tijdens de examenmodule.

Op vrijdag werd de week afgesloten met een grootschalige reddingsoefening waarbij twee teams elkaar een uitdagende casus wisten voor te schotelen. Veel techniek, inzichten en vuistregels van de week kwamen erin terug. De adrenaline zorgde ook voor hilariteit toen een bijdehand slachtoffer zo stevig door een reddingswerker aan de tand werd gevoeld, dat hij stomverbaasd meewerkte.

Grootschalige lawinereddingsoefening

Een boeiende week kwam ten einde. Met rijke inzichten (die ik slechts in vogelvlucht heb aangestipt) keerden we huiswaarts. Druk denkend aan hoe en wanneer we het geleerde zouden trainen en toepassen. De belangrijkste eye-opener was misschien wel hoe de nationaal-culturele benadering van lawinegevaar kan verschillen. Met inmiddels 2 weken Nederlandse en Engelse sneeuwtraining en voorbereiding op deze week met Amerikaanse literatuur kan ik bepaalde afwegingen en principes nu beter in perspectief plaatsen.

Thanks Glenmore voor de professionele en relaxte training!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: