Officieel aspirant

Op 11 mei 2019 was het zover. Na een jaar plannen, een website bouwen, een bedrijfje starten, de Engelse Mountain Leader opleiding met succes voltooien, toegelaten worden tot het ‘IML-scheme’ van Mountain Training en het binnenhalen van eerste betaalde opdrachten, schreef ik me in voor de de International Mountain Leader Summer Training bij Plas Y Brenin. Officieel aspirant! Het voelde als een administratief moment, maar ook als een mijlpaal. De plannen hebben tot iets tastbaars geleid: een diploma, nieuwe ervaringen, overwonnen barrières en een open deur naar het beoogde doel. Het was alsof ik opeens even naar mezelf keek vanuit een ander perspectief.

Lessons learned

Hoewel het twee jaar geleden leek, alsof ik veel wist van het begeleiden, of gidsen, zo je wilt, van bergtochten, bleek voorkennis zeker geen ‘leerplafond’ te zijn. Ondanks de opgebouwde ervaring, die zeker zorgde dat reizen soepel verliepen, waren er ook een aantal stevige lessen onderweg. Geen enkele serieuze ‘professional’ ontkomt denk ik aan leren ‘on the job’. De transitie van passie naar werk, brengt onherroepelijk voortschrijdende inzichten met zich mee, soms tegen wil en dank. Ze maken je hopelijk dan beter, bescheidener en meer vastberaden.

Vaardigheid met touw, kliminzicht, aandacht, rust, sturing geven, precisie in navigatie, professionele distantie tegenover het deel uitmaken van een collectief, het daadwerkelijk verzamelen en bewust delen van kennis over de natuurlijke omgeving in welke vorm dan ook, opfrissen van sneeuwkunde, goed verzekerd op pad gaan. Op veel vlakken waren er onderweg al nieuwe inzichten.

De focus ligt nu op studie en fitheid en vaardigheden onderhouden voor de trainingen die in het verschiet liggen. Hopelijk zal ik het traject in de winter van 2020/2021 succesvol kunnen afronden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: