WFAM

Eind december komt de wereld bijna tot stilstand. Een ideaal moment om niet te verslappen en dingen te doen die nodig nog gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld EHBO-punten halen voor de NKBV-licentie die weer aan verlenging toe is en tevens om de kennisbasis op dat vlak weer eens verder te ontwikkelen.

Eind november schreef ik me dus in voor de WFAM (Wilderness First Aid Mountain) van Outdoor Medicine op 16 december in een Stayokay hostel in Soest. Terwijl de natte sneeuw 5cm dik in de bossen en om het gebouw lag, doken we met een klein groepje mensen in de AMS, HAPE, HACE, frostbite en hypothermia (onderkoeling), ziektebeelden die rond en boven de 3000m hoogte voorkomen.

Waarom had ik nog niet eerder van deze mensen gehoord? De compacte training was namelijk erg goed! Het bleek een groep specialistische artsen te zijn die vanuit hun vak affiniteit hadden met werk op hoogte en in verre oorden en daarin verschillende trainingen verzorgden. Actuele inzichten uit de medische praktijk en internationaal onderzoek wisselden elkaar af en leidden in de loop van de dag tot een praktisch stappenplan voor het stellen van diagnoses en adequaat handelen in ‘het veld’.

Deze 2-daagse borduurde voort op de WFA, de EHBO 2-daagse, een basisvereiste voor mensen die reizen begeleiden in afgelegen gebied, waar hulp niet direct voorhanden is. En verdieping was er. De E-learning die vooraf doorlopen moest worden bood al veel intuïtieve kennisoverdracht over hoogteziekten en wat er in het lichaam gebeurt. Alles met tussentijdse testjes, visualisaties en praktijkcasussen.

Eenmaal in Soest verzorgden twee enthousiaste artsen de plenaire training: Een ochtend vol theorie, herhaling van de E-learning en toelichting en een middag met scenario’s en slachtoffers benaderen die verschillende symptomen vertoonden. De dag werd afgesloten met een pittige eindtoets, want de trainers hadden uitgesproken ambities om het aanwezige werkveld toe te rusten met hoogwaardige kennis en handelingsperspectieven.

De cursisten waren allemaal ervaren vanuit de praktijk en kwamen vanuit verschillende (bergsport-)organisaties. Zo ontstonden mooie leermomenten en een dynamische trainingssfeer. Iedereen was erop gespitst hier iets van mee te nemen. Vast mede omdat hoogtespecifieke EHBO-trainingen dun gezaaid zijn in Nederland.

De sneeuw was inmiddels gesmolten toen iedereen verzonken raakte in de eindtoets. Na een korte bespreking en een mini-afscheidsborrel, werden handen geschud en contacten uitgewisseld. Deze cursus was een verrijking van kennis en netwerk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: