Quality Mountain Day

Elke geïnteresseerde loopt er vroeg of laat tegenaan. De vraag hoe bergervaring aangetoond, gemeten en beoordeeld kan worden. Lastig want het gaat om ervaring en kennis, een ontwikkelgerichte instelling, risicobewustzijn en fouten en inzichten doorleefd hebben. Theoretische kennis is futiel als terreinervaring ontbreekt. Andersom is het in de bergen zijn geen garantie voor het worden van een goede bergsporter. Je moet brede kennis en ervaring opdoen, hoogtemeters maken, in je oordeel zelfstandig leren worden, ervaringen willen uitwisselen, van fouten willen leren en 360 graden bewustzijn hebben. Hoe wordt dat nou meetbaar..

DSC_0474

De UIMLA heeft samen met het UIAA de QMD’s ofwel Quality Mountain Days vastgesteld als meetinstrument voor bergervaring van de aspirant. Je ervaring wordt hiermee in de breedte beoordeeld op het aantal dagen die je in de bergen hebt doorgebracht en wat je tijdens de dagen hebt meegemaakt in een zelfstandige rol. Zoals eerder beschreven bestaat de opleiding uit een aantal fases. Bij elke fase wordt een minimum aan QMD’s als ingangseis gesteld.

Op de website van MTUK staat het volgende:

“In terms of experience, the quality of a mountain day lies in such things as the conditions experienced both overhead and underfoot, the exploration of new areas, the terrain covered and the physical and mental challenge. Such days make a positive contribution towards a person’s development and maturity as an all round mountaineer.

Usually some or all of these criteria would be fulfilled:

  • the individual takes part in the planning and leadership
  • navigation skills are required away from marked paths
  • experience must be in terrain and weather comparable to that found in UK and Irish hills
  • knowledge is increased and skills practised
  • attention is paid to safety
  • five hours or more journey time
  • adverse conditions may be encountered

These criteria mean that days as a course member under instruction (for example on a training course or military exercise), assisting a qualified leader, as a member of a group practising skills, or days spent repeating familiar routes are very unlikely to meet the requirements of a Quality Mountain Day.”

Voor de BAIML wordt verder onderscheid gemaakt in zomerdagen, winterdagen en dagen buiten de UK. Zo geldt voor de Mountain Leader Award de minimumeis van 20 QMD’s. Wil je de assessment doen, heb je er 40 nodig, waarvan minstens de helft in de UK in minimaal 3 verschillende berggebieden. Bij de IML ligt de nadruk juist weer op winterdagen en internationale dagen.

In mijn geval heb ik veel dagen opgebouwd tijdens de tochten die ik als vrijwilliger bij het NIVON en de NKBV heb gemaakt als begeleider. Dat waren vaak meerdaagse tochten met bepakking in verschillende Europese berggebieden in zomer en winter. Een brede algemene basis voor dit opleidingstraject, wat hopelijk een goede kans van slagen biedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: