NLAIML of BAIML

Hier meer over de keuze tussen de Nederlandse en Engelse IML-opleiding

Oriëntatie

Nederland is vlak. Het opzetten van een bergwandelgidsenopleiding lijkt strijden tegen de elementen. Toch is het een aantal bevlogen Nederlandse bergsporters gelukt om een accreditatie te realiseren voor de IML-opleiding, onder auspicien van de NKBV. De 3e lichting (2011, 2014 en 2017) is begonnen en inmiddels zijn er een handvol gediplomeerden

In 2016 begon ik me te verdiepen in de mogelijkheden. Begin 2017 deed ik mee aan een selectiedag en een praktijkweek Lawinekunde. Ik voldeed aan de ingangseisen, maar op de investering in tijd en geld was ik nog niet voorbereid. Op dat moment betrof het een vaste 3-jarige opleidingscyclus, waar ik me niet op kon vastleggen. Nu een jaar verder, staat het er anders voor, maar zou ik moeten wachten tot in 2020 de nieuwe groep begint

BAIML

De afgelopen jaren had ik ook al gekeken naar de Britse opleiding, via BAIML. Dit is de oudste IML-opleiding, maar zo goed doorontwikkeld dat je, mits je aan de ingangseisen voldoet, vrij flexibel trainings- en assessmentmodules kan inplannen. Ieder seizoen worden meerdere modules aangeboden. Bovendien zouden de kosten, ondanks reizen naar Engeland, lager uitvallen dan die van de Nederlandse opleiding

302f5fc0-0d20-4e09-b5b7-8d752c5fdf35

Na een aantal jaren van bergtochten begeleiden als vrijwilliger had ik behoefte aan nieuwe inspiratie. Het individuele competitieve in de Nederlandse bergsport heb ik altijd vreemd gevonden. Bij het Nivon had ik juist veel mooie dingen beleefd door met groepen op avontuur te gaan. In Engeland ligt de nadruk in de bergsport ook meer op het collectief ‘buiten zijn’,  naast klimmen wordt er ook veel gedaan aan trekking, hillwalking, scrambling, expeditie, ontwikkeling van jongeren,  persoonlijk leiderschap en groepswerk d.m.v. berg- en natuurbeleving

Ook heb ik een bijzondere band met Schotland, waar ik in 2001 mijn eerste solotocht maakte en later nog vaak ben geweest. Daarnaast wilde ik een taalvoordeel opbouwen, om ook gemakkelijk Engelstalig internationale groepen te kunnen gidsen

Zeven stappen

De BAIML heeft een beperkte site, maar doordat de Britse structuur van ‘mountain leadership awards’ breed en sterk staat en sinds 5 jaar ondersteund wordt door een mooi digitaal opleidings- en volgsysteem, is er een eenvoudig 7-stappenplan voor de IML-kwalificatie.

0. Mountain Leader Award

Eigenlijk is stap 0 het echte begin, want de ingangseis voor IML is de Engelse Mountain Leader (ML) Award. Die bestaat uit een week training en een week assessment. Voor toelating moet je 20 ‘quality mountain days’ (QMD’s) aantonen

Het is mogelijk vrijstelling te krijgen, als je een Mountain Leader kwalificatie uit een ander land hebt, volgens UIAA-standaarden. Als Alpiene Tourenleider bij de NKBV, dacht ik in aanmerking te komen, maar helaas zijn niet alle Europese bergsportfederaties aan boord bij deze standaarden. De Britten hebben veel invloed op kwaliteitsbewaking van de IML-standaard en in de UIAA en de UIMLA. Mijn ervaring telt dus niet en ik moet gewoon de ML-ingangseis halen, dat hoop ik in 2018 te doen

Of je 20 toereikende QMD’s hebt, bepaalt de opleider bij wie je je inschrijft voor ML-training. De betreffende British Mountain Guide of IML bekijkt de opgevoerde QMD’s online. Om ze te kunnen opvoeren moet je je registreren bij Mountain Training UK, het instituut voor bergsporttraining in Engeland. Om je in te schrijven voor een Award moet je lid zijn van een Britse bergsportbond (Ierland, Engeland of Schotland). Registratie kost eenmalig circa 50 euro en inschrijving bij bijvoorbeeld de BMC kost circa 50 euro per jaar. MTUK heeft zoals gezegd een mooi Candidate Management System (CMS), waarbij je online je portfolio kunt invoeren, bijhouden en bekijken

Ingeschreven!

De kogel is nu eindelijk door de kerk. Tijd en geld is geregeld en de ML-training staat gepland in de Lake District in maart 2018. In het najaar zal dan hopelijk de assessment plaatsvinden, zodat ik in 2019 met de IML-zomermodule kan beginnen

In een volgend bericht meer over QMD’s en de 7 stappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: