C1-cursus Silvretta

Dit jaar gingen de politie sportbond NPSB en de NKBV een samenwerkingsverband aan. De NPSB ging onder andere een  alpiene basiscursus aanbieden. Een kans om steun te verlenen aan deze samenwerking en mijn vaardigheden in steil terrein weer wat bij te spijkeren. De echte C1-cursus had ik al die jaren nog nooit gevolgd.

IMG_6137.jpg

Na een inlooptocht naar de Jamtalhütte op de dag van aankomst liepen we op 2 juli de Silvretta in, gelegen in het Zuid-Westen van Oostenrijk, tegen de Zwitserse grens. In dit gebied liggen op de Alpen hoofdkam o.a. de Dreilanderspitze (3197m), Piz Buin (3312m) en Silvrettahorn (3244m). Het doel van de dag was een gemixte tocht door sneeuw, ijs en rots naar de Haagspitze (3029m). Beneden oefenden we aanlijnen voor gletsjeroversteek en aanbinden van klimgordels en stijgijzers. Boven kwam lopen op stijgijzers en remmen in steile sneeuw aan bod, een oefening die je eigenlijk elk jaar moet opfrissen.

IMG_6148.jpg

Na de pittige eerste dag, stond een lange gletsjerdag op het programma. Onder de Dreilanderspitze langs ging het richting Wiesbadenerhütte. De zon brandde sterk en  maakte het lopen door sneeuw zwaar. Aan de andere kant van de col was een mooie plek voor gletsjerspleetredding. De remkracht van de stevige sneeuw was verbluffend. Een val kon door de eerste man of vrouw gehouden worden. Desondanks leerden we dat een touwgroep van 2 alpinisten niet verantwoord was. Vanaf 4 personen aan een touw wordt het pas relatief veilig. Veel hangt ook af van de ervaring van de touwgroep.

IMG_6172.jpg

In de hut aangekomen werd er op het terras met bier en Radler nabesproken. Adolf, de gids, gaf tips en trucs en evalueerde wat we gedaan hadden. Ook werd er vooruitgekeken naar het uitzicht en de lonkende toppen en graten om ons heen.

IMG_6196.jpg

Op dag drie was het stralend blauw. Kans om een top te beklimmen? Zeker! De helft van de groep vond het te vroeg. De eerste dagen waren pittig en acclimatisatie verliep stroef. De andere helft stond te popelen. Het werd de Silvrettahorn, een schijnbaar onneembare piek tegenover de hut. Na de klim over een steile gletsjer, bogen de meeste touwgroepen af naar de Piz Buin. Wij konden rustig verder richting onze top. Op de col bereikten we de graat, waarover we elkaar omhoog zekerden aan zelfgebouwde standplaatsen met gebruik van hele en halve mastworpen en verkort touw. Super leerzaam en gaaf!

IMG_6202.jpg

IMG_6225.jpg

Op dag vier was de groep weer compleet en ging het collectief richting Rauher Kopf (3101m). Het topkruis had Adolf onlangs met zijn zoon naar boven gesjouwd. De aanloop door ongebaand terrein was een mooie uitdaging voor sommigen. Dagelijks liep een ander koppel voorop, maar route zoeken zonder pad is niet iets waar Nederlanders nou heel sterk in zijn zou je denken. Nou, dat viel mee. Na een mooie off-road tocht, waarbij nog steenbokken gespot werden, volgde een steil sneeuwveld naar de col en vandaar weer een flinke graat naar de top die we in 3-mans touwgroepen aflegden. Leerzame herhaling. Ernaast ging het honderden meters loodrecht naar beneden.

IMG_6269.jpg

Op de laatste dag doken we een natuurlijk gevormde klimtuin in, een paar flinke rotswanden op een uur lopen van de hut. Hier was het herhalen van de seilrolle, abseilen, prusikken en munchhausen geblazen. Nog even klussen dus, voordat we de hut weer opzochten, allemaal een enorm bord Kaiserschmarren naar binnen werkten, alle spullen op de rug laadden en terugliepen naar het dal.

P1020106.jpg

In Galtur teruggekomen was het heerlijk nagenieten van de zwoele zomeravond. Een korte maar schitterende fysieke trainingsweek gehad.

IMG_6286.jpg

PRAKTISCH

Deze 5-daagse cursus was de C1 Silvretta uit het NKBV-programma, speciaal voor deelnemers van de NPSB (Politie Sportbond). Aanreis per auto, start- en eindpunt was het dorpje Galtur, gelegen in een hoog dal in het Zuid-Westen van Oostenrijk. Vanaf hier kan je een mooie rondtour maken over gletsjers, langs o.a. de Dreilanderspitze (3197m), Piz Buin (3312m) en Silvrettahorn (3244m). Op de terugweg kom je uit bij de Bielerhohe, naast de Silvretta-Stausee. Vanaf hier gaat een regelmatige bus terug naar Galtur.

ACCOMMODATIE

Pension Hochgaltur, Jamtalhütte, Wiesbadenehütte

KAARTEN

Alpenvereinskarte 26 Silvretta Gruppe | 1:25.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: