Lawinekunde Haute Savoie

Sneeuw in de Alpen is geen vreemd gezicht. Maar tot de 2e week 2017 liet de winter op zich wachten. Dit tot groeiende spanning van mij en 15 mede-cursisten die toeleefden naar de praktijkweek lawinekunde van de NLAIML. Een week voor vertrek lieten KNMI-kaarten boven Europa een snel naderende noordelijke stroming zien die fronten over de Alpen joeg. De dagen erop viel er veel sneeuw. Zo stond ik maandagochtend 16 januari in 1 meter verse poeder, met -20 graden celsius, onder een strakblauwe lucht sneeuwschoenen aan te binden

FILE0001.jpg

Met 16 cursisten, 3 instructeurs en 2 stagiairs was het volle bak in Hotel Esprit Montagne in Chapelle d’Abondance, Haute Savoie. Er was ook een groep freeriders, waaronder in de loop van de week steeds meer gewonden vielen. Ondanks de dikke laag verse sneeuw, was er nog geen stevige basislaag. Een week eerder waren de bossen en alpenweiden namelijk nog groen. Gevolg was dat de boarders en skiërs zich stuk reden op de rotsen en boomstronken onder de lichte poedersneeuw

IMG_4790.jpg

In vijf dagen zagen we lawineberichten met Stufe 4, 3 en 2 passeren. Het complete pallet aan gevaarzettingen in lawineberichtgeving. Niet voor niets droegen een aantal mensen rugzakken met lawine airbags. Elke dag maakten we in twee groepen prachtige tochten langs de hellingen van de Mont de Grange, Les Cornettes de Bise en Pointe de Bellevue. Vaak konden we boven uitkijken op de Dents du Midi in Wallis

IMG_4869.jpg

Het doel was voor de meesten om zich zoveel mogelijk kennis van sneeuw en lawines eigen te maken en de basis te leggen voor het maken van verantwoorde wintertochten. De deelnemers waren reisbegeleiders, outdoor-ondernemers en/of kandidaten voor de Nederlandse IML-opleiding. Er kwam veel theorie aan bod, waarna er tochten werden gemaakt om zoveel mogelijk te oefenen met beslismomenten in de praktijk

IMG_4796.jpg

Naast het interpreteren van Franse en Zwitserse lawineberichtgeving kwam de elementaire reductiemethode (ERM) van Munter aan bod, evenals de 3×3 methode, de grafische reductiemethode (GRM) en de Snowcard. Met deze theoretisch instrumenten leerden we voor vertrek en in het terrein, met behulp van weerberichten, lawinegevaar, hellingshoek en expositie, risico-checks uitvoeren. Ook werden waarschuwingssignalen zichtbaar, zoals invloed van wind op sneeuwdek, tekenen van Triebschnee, en zwakke lagen, veroorzaakt door wind, zon, vocht en diepterijp. Verder werden sneeuwprofielen gegraven om opbouw van het sneeuwdek te bestuderen, geoefend met het zoeken van lawinepiepers en reddingsacties

IMG_4897.jpg

De op veel ervaring berustende instructie van IML’s Peter Mienes, John van Giels en Arno de Jong en de gemotiveerde groep cursisten maakten het tot een mooie week

IMG_4877.jpg

PRAKTISCH

Deze 5-daagse cursus werd gegeven door de Nederlandse Associatie voor International Mountain Leaders (NLAIML) als toegangseis voor de IML-opleiding

ACCOMMODATIE

Dagtochten vanuit Hotel Esprit Montagne bij het dorpje La Chapelle-d’Abondance. Goed aan te rijden met de auto, wel sneeuwkettingen nodig om over de pas te komen

KAARTEN

Institut Geographic National (IGN) 3528GT Morzine, Massif du Chablais, Avoriaz, Evian-Les-Bains, Les Gets, Chatel, Portes du Soleil | 1:25.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: