De IML-opleiding

Vaak heb ik het uit m’n hoofd gezet:

Een vast contract op het spel zetten voor ondernemerschap in bergsport en als International Mountain Leader, bergwandelgids, individuen of groepen in de bergen te begeleiden

Maar zoals het gaat met boeiende dingen in het leven, dienen ze zich soms aan wanneer je er niet op zit te wachten. Zo had ik in 2017 juist zin om weer eens solo op pad te gaan, maar dat jaar zou ook een nieuwe groep aspirant IML’s starten met de opleiding

Hoewel ik er al langer van droomde om als bergwandelgids te werken, had ik nooit de stap gewaagd. Het leek me een onzeker bestaan en in mijn werk had ik genoeg plezier. Maar net na de final call van NLAIML meldde ik me toch aan

uimlawovenbadge-bannerbig1-e1367431212906-672x172

Er moest een uitgebreid portfolio worden aangeleverd: overzichten van ervaring, opleidingen en cursussen, gemaakte bergtochten, bewijs, uitgerekend op hoogtemeters nauwkeurig. Een tijdsintensieve klus om de winteravonden mee door te komen

Het vinkenlijstje van ingangseisen was snel klaar. Alles kon op ‘ja’. Alleen een praktijkweek lawinekunde en weinig ervaring met outdoorklimmen waren punten van aandacht. Daarna kwamen de Quality Mountain Days (QMD’s). Ingangseis: 10 in de winter en 20 in de zomer. De beste op een rij zetten vergde tijd. Randvoorwaarden voor zo’n dag zijn bijvoorbeeld minimaal 1000 meter stijgen en zelfstandig routekeuzes maken. Het was moeilijk om de besten te selecteren uit honderden

Uit het digitale archief en de herinneringen kwamen alle belevenissen weer boven: de vele kilometers te voet door de bergen, mooie topbeklimmingen, bloed, zweet en tranen, verdwalen op jungle-achtige berghellingen, sauna’s in de diepe sneeuwwinter, slangen, schorpioenen en midgets, alle bijzondere mensen die erbij waren

Na indiening was het afwachten en enkele dagen later volgde het goede nieuws. Er moest het een en ander bijgespijkerd worden, maar ik was welkom bij de intake. Na kennismaking met de groep en een praktijkweek Lawinekunde in de Alpen besloot ik echter toch het traject nog niet door te zetten. Het moment was nog niet ideaal

In de volgende blogpost lees je waarom..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: