Mercantour/Pesio e Tanaro

Het dorpje Tende in nationaal park de Mercantour ligt verscholen in de Zee-Alpen, in het grensgebied Zuid-Frankrijk/Italië. Vanuit Italië, Cuneo en Limone rijdt er een bergtreintje door het gebied, langs de E74, de enige weg in de verre omtrek die door het gebied loopt. Daaromheen: een grote oppervlakte van ongerepte, relatief groene, bergnatuur die ontoegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer en dus voor veel normale mensen.

0ze.JPG

In dit gebied vindt de BERGweek 2013 van Spring plaats, de laatste trainingsweek voor nieuwe reisbegeleiders. Omdat er in de Alpi Maritimme teveel sneeuw ligt voor een goede trainingsomstandigheden, wijken we uit naar dit gebied, waar de meeste pasovergangen tussen de 2000 en 2300 meter liggen.

2b.JPG

Elke dag heeft een ander koppel de leiding. Op de eerste dag trekken we het gebied in, met onderweg wat navigatie-oefeningen en looptechnieken. We nemen de tijd om goed om ons heen te kijken en te genieten van de rust en mooie uitzichten.

2gh.JPG

’s Avonds wordt er aan het einde van het dal gekampeerd in de wildernis. Hier zijn zelfs de gemarkeerde routes nog deels overwoekerd door gebrek aan bergwandelaars zo vroeg in het seizoen. Perfect! Met een prettig kampvuurtje worden insecten grotendeels op afstand gehouden. De volgende ochtend is het tijd voor pap. De eersten die wakker zijn hebben geen instructies nodig, dat is prettig opstarten. Uit je slaapzak kruipen en een ontbijtje met koffie voor de tent!

3a.JPG

We lopen nog een uur in de schaduw, als de boomgrens bereikt wordt. Overzicht! Hier wordt meteen een oriëntatie-oefening ingepland. Dat blijkt niet overbodig. De meningen lopen nogal uiteen over hoe men denkt dat de route gaat verlopen. Dat is fijn, want zo maak je collectieve leermomenten. Inzicht hebben in het landschap is een fundamentele eigenschap voor een goede reisgeleider. Onderweg naar de col komen we een verdwaald sneeuwveld tegen, net steil genoeg voor wat val- en remoefeningen.

3jp.JPG

In rifugio Don Barbera, boven op de col worden colaatjes en taart weggetikt. De kleine kansen moeten in deze kampeerweek gegrepen worden en het is ook vakantie.

3m.JPG

Dan volgt een lange afdaling naar de nieuwe kampeerplek, in de schaduw van de Punta Marguareis (2651m). De volgende ochtend wordt hier een nieuwe oefening voorbereid. We nemen alle kaarten in en spelen een toneelstukje. Op een bankje zit een local die een kaart van het gebied heeft. De reisbegeleiders mogen er als ze voldoende sociale vaardigheden tonen, wel even op kijken. Als ze slim zijn maken ze aantekeningen. Daarna moet de route voor die dag uit het hoofd gelopen worden, uitdagend! Gelukkig komen voor het weer verslechtert veilig bij rifugio Garelli aan.

4r.JPG

De volgende dag gebruiken we voor loopoefeningen in sneeuw en rots, in de buurt van de hut en ’s middags moet iedereen individueel een nieuw tochtplan voor de komende dagen maken en dat presenteren aan ons, instructeurs. Dit blijkt een perfecte manier om te zien of men inzicht heeft in het gebied, de kaart en de mogelijkheden van de groep. Als instructeurs werken wij voor onszelf ook de perfecte tocht uit. Het wordt een mooie middag, waarna iedereen met rode wangen van concentratie bij ons aan tafel komt. Ter ontspanning staat er een Genepy klaar.

4w.JPG

Na twee heerlijk nachten kamperen op bijna 2000 meter hoogte, was het ook weer tijd.

4xi.JPG

We volgen een stuk Grande Traversata dell’ Alpi (GTA) naar Punta Salvatore (2415m), waar we overnachten. Onderweg een EHBO-casus op een mooi steil paadje. Hoe krijg je hier nou een slachtoffer veilig geborgen, of weer op de been? Na een natte avond, blijkt het die nacht keihard te gaan vriezen. Als we ’s ochtends opstarten zijn alle tenten bevroren, evenals het kookgerei en de NIVON-vlag. Warm worden, duurde even..

5fd.JPG

Dag 6, we lopen terug over graten en langs oude forten en militaire wegen. Mooie uitzichten in alle richtingen. Uitkijkend over vele kilometers is het is tijd voor hard skills. De aspiranten mogen alle toppen in de omgeving aanwijzen.

5xe.JPG

Die avond is het weer kampvuur. De laatste avond in het veld.

5zy.JPG

’s Ochtends werpen we nog een blik om ons heen, voordat we weer onder de boomgrens duiken en enkele uren later Tende weer binnenlopen.

5zyd.JPG

Lekker eten op het terras en ’s middags de evaluatiegesprekken!

PRAKTISCH

Deze 7-daagse wildkampeertocht was een trainingsweek voor nieuwe reisbegeleiders van http://www.springreizen.nl. Aan- en afreis per trein via Italië, Cuneo en Tende.

ACCOMMODATIES

Wildkamperen

KAART

Instituto Geografico Centrale (IGC) 114 | Limone – Valle delle Meraviglie | 1:25.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: