Cairngorms & Wester Ross

Zomer 2008. In een regenachtige augustus komen we met een vrolijke Spring groep na een boot- en busreis aan in het Cairngorms massief in het Oosten van Schotland. Bij het busstation in New-Castle verdelen we alvast de voedselpakketten die we mee zullen nemen. De komende dagen gaan we van alles tegenkomen, maar geen supermarkt. Een laag wolkendek verwelkomt ons als we bij Blair Atholl omhangen en langs de rivier de Dee de bergen in lopen

2008-08-16 11-55.jpg

Bij Falls of Tarf, een kruising van rivieren en watervallen, vinden we een mooie kampeerspot waar we van het inlopen kunnen afkoelen aan het water. Als in de schemering de wind gaat liggen komen ook al gauw onze vriendjes van die week tevoorschijn, de midges!

2008-08-17 20-26.jpg

De muggennetten zijn niet voor niets mee. Duizenden, miljoenen venijnig bijtende mugjes ter grootte van fruitvliegjes omringen ons. Tijdens het avondeten vliegen bij elke hap midges mee naar binnen, dus blijven we heen en weer lopen om ze af te schudden. We ontdekken al snel dat ze op warmte, geur en windstilte afkomen

2008-08-18 16-26.jpg

Van Falls of Tarf trekken we naar Corrour Bothy, in de buurt van de oorsprong van de Dee, in het hart van de Cairngorms. Het is niet meer dan een houten hutje, maar hier slapen we binnen. Er zijn twee verdiepingen, een voor de heren en een voor de dames. Krankzinnig genoeg merken we dat de midges in het donker niet kunnen vliegen, dan raken ze gedesoriënteerd. In de donkere bothy kunnen we ons dus verschansen. Op enkelen na, vliegen ze niet door de deuropening. Een ontdekking die ons intens gelukkig maakt..

2008-08-19 19-51.jpg

In de stromende regen gaat het de volgende dag verder. Even voor Loch Etchachan bereiken we ons laatste kamp voor de Ben MacDui (1309m), de op een na hoogste berg in de UK. We genieten van een droge avond, waar de kleren nog wat kunnen drogen

2008-08-20 17-48.jpg

Dag vier. We lopen in regen weg en komen einde dag ook weer in regen aan. Langs het wondermooie en verscholen Loch Etchachan en de Shelter Stone, klimmen we langzaam omhoog. De regen wordt harder, de wind trekt aan, soms is het zicht nul. Omdat er geen onweer is voorspeld en we over de berg heen moeten, gaan we door. Pauzes worden onder het lopen genuttigd, want niemand wil stilstaan en afkoelen

2008-08-21 12-45.jpg

Boven op de Ben is het ijzig koud. Iedereen bijt de tanden op elkaar. Een groepslid met een goedkoop regenpak, die zonder thermoshirt, muts en handschoenen vertrokken is vervloekt zichzelf en wordt geholpen met kledingstukken van anderen. In onze eigen kleine wereld doorkruisen we het blokkenveld op de top, in de dichte mist. Op een zeker moment komen we twee goed ingepakte wandelaars tegen die wat mompelen en wijzen, alsof er ergens een kraampje met warme worst staat. We snappen er weinig van en ze staan ook niet stil. Even later staan midden in het topveld spookachtig genoeg twee kleine meisjes. Ze houden een telefoon in lucht: Mountain Rescue! Ik neem het toestel aan en begrijp dat ze 999 hebben gebeld, ze zijn gedesoriënteerd, nat en koud. In deze omstandigheden is dat potentieel dodelijk. De helikopter kan niet opstijgen. Of wij in staat zijn ze mee naar beneden te nemen? Iedereen begrijpt de noodzaak, rugzakken worden overgenomen, ze krijgen eten toegestopt en mutsen en met hen in ons midden lopen we op kompaskoers snel de berg af. Na een paar uur is het beter met ze. En onderaan de berg worden ze opgehaald door de politie. Wij zijn tevreden

Na een rustdag in Aviemore, waar nieuw voedsel voor een week wordt ingekocht, gaan we richting West Highlands, Wester Ross, ten Zuiden van Ullapool. Bij Dundonnel, Corrie Hallie, verlaten we de bus. Net op tijd want de bochtige bosweggetjes eisen hun tol. De meesten staat het kokhalzen nader dan het lachen

2008-08-23 22-40.jpg

Hier kamperen we weer eens droog. De lucht in de West Highland is helderder. Buien drijven hard over. Een prettig gevoel. We maken opgewekt een kampvuur en hebben zin om de volgende dag te beginnen aan een tocht door een natuurgebied dat fantasierijk ‘The Great Wilderness’ wordt genoemd

2008-08-24 13-45.jpg

Na een lange dag rivieren en vlaktes oversteken en tussen gigantische bergen doorlopen, bereiken we een meer waar onze volgende bothy ligt, Carn More, een van de meest afgelegen schuilhutten in dit gebied, minimaal 1 volle dagetappe lopen van elke hint van infrastructuur. Hier koken en kamperen we, met veel frisse wind en dus weinig midges

2008-08-24 18-37-1.jpg

De volgende dag trekken we langs de oever van Loch Maree, een schilderachtige zeetong omringd met weelderige flora. We worstelen ons over avontuurlijke paadjes door manshoge varens. Een verrassende afwisseling op alle heide-achtige begroeiing

2008-08-25 15-57.jpg

’s Avonds slapen we aan de monding van de rivier die hier het meer bereikt, waar de tijd stilstaat. Verschillende herten steken over vlak bij de plek waar wij ons wassen. We voelen ons een met de natuur. De zon heeft duizend tinten, silhouetten van vogels cirkelen richting de zee en het voelt alsof we hier al maanden leven en rondtrekken

2008-08-25 21-19.jpg

In Kinlochewe drinken we de volgende dag een pint. We besluiten er te blijven en mogen slapen in een aardige bunkhouse. ’s Avonds is het menu fish en chips en ’s ochtends zelfgemaakte porridge. De volgende dag is een rustige, waarbij we wat chillen en ’s middags met dagrugzakken een oriëntatietocht naar een nabijgelegen top maken.

2008-08-26 13-13.jpg

De op een na laatste etappe voert weer de wildernis is, naar de bothy Poca Buidhe, langs de flanken van de Beinn Eighe. Overdag lopen we van de route af, we gaan ergens een helling op, waar we beneden bij de rivier hadden moeten blijven. Al gauw zitten we op een helling die nergens naartoe leidt. Na een uur of twee, als we een huilmoment gehad hebben en een steile grashelling afgeklauterd zijn, zitten we weer ‘on track’. Gelukkig is de bothy een gezellige waar we ’s avonds tijdens het eten droog kunnen zitten

2008-09-23 13-29-01.jpg

Vanaf Poca Buidhe loopt er weer een pad. De volgende dag stampen we, zoals het hoort in Schotland, in regenpakken terug naar Gairloch, de bewoonde wereld. Een natte en midges-rijke vakantie, maar desondanks een opperbeste stemming in de groep!

J2288x1712-01757.jpg

PRAKTISCH

Dit was een 2-weeks kampeertrektocht voor Spring Reizen. We reisden met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en vandaar met de bus naar Blair Atholl, het startpunt. Na de tocht in de Cairngorms namen we de bus van Aviemore naar de parkeerplaats van Corrie Hallie langs de A832 in de Wester Ross, ten zuiden van Ullapool. Na de tocht in de Wester Ross was de aankomst in Gairloch. Van hier namen we de bus terug naar Newcastle

ACCOMMODATIES

Wildkamperen: Falls of Tarf, Corrour Bothy, Loch Etchachan, Cairngorm skistation, jeugdherberg Aviemore, Carn More bothy, Loch Maree, Kinlochewe Hotel, Poca Buidhe bothy

KAARTEN

OS Landranger 36 | Grantown, Aviemore and Cairngorm Mountains | 1:50.000

OS Landranger 19 | Gairloch & Ullapool, Loch Maree | 1:50.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: