Winterberg/Rothaargebirge

In 2005 maakte ik met een Bever collega een korte sneeuwschoentocht in Winterberg, het Rothaargebirge. Op sommige plekken op de beboste heuvelruggen lag nog een halve meter om doorheen te banjeren

5.jpg

We waren te zwaar bepakt natuurlijk, wat voor een beginner geen schande is. Gedurende onze vijf dagen steeg de temperatuur door een mooi hogedrukgebied, zodat we steeds meer laagjes uit konden trekken. Maar we begonnen met -12

7.jpg

Op de paden was het eigenlijk niet nodig om sneeuwschoenen te hebben. Daarom doken we zoveel mogelijk het bos in en liepen we over velden boven op de heuvels, waar de sneeuw diep en onbeholpen was

6.jpg

We kampeerden in de sneeuw. Hoewel koud, was het niet onaangenaam. Onze slaapzakken waren warm genoeg en op de flanken van de heuvels in het bos was het niet ijskoud, de kou valt ’s avonds namelijk vooral het dal in. Tussen de bomen blijft warmte ook langer hangen. Daarnaast hadden we een koepeltent, die van alle modellen tenten het beste isolatie biedt. Een dubbelwandige tent, waarbij de gekruiste stokken met tentdoek ertussen afgesloten luchtcompartimenten met stilstaande lucht vormen. Enige nadeel is dat als de temperatuur in de tent boven het vriespunt komt, het nattig wordt

14.jpg

Klieren met de brander en Adventurefood. Voor alles is een eerste keer

11.jpg

Eigenlijk is het een wonder dat ik deze foto’s nog heb. Ze zijn gemaakt op fotopapier, maar ik heb ze ingescand. De herinneringen zijn ook grotendeels vervaagd

9.jpg

Wat me nog wel bijstond is dit bord, bij een uitzichtpunt over de heuvels

8.jpg

Hoe natuur en geestelijk besef onlosmakelijk verbonden kunnen zijn

4.jpg

Ik herinner me ook dat de MSR Denali’s liepen als plastic flip flops. Meer kan ik er niet van maken. Later in Lapland zou ik ontdekken dat de MSR Lightnings een stuk relaxter en natuurlijker over de sneeuw bewogen

2.jpg

Een avond kampeerden we boven op een heuveltop met uitzicht. We lagen te discussieren in de slaapzakken toen een geluid naderbij kwam. Stappen! Eerst dachten we gesnapt te zijn door de boswachter, maar toen hoorden we echt gepraat. Een groepje sneeuwschoenwandelaars kwam midden in de nacht langs onze tent wandelen. We kwamen kijken en kletsten even, opgelucht dat het meeviel. Het bleek dat onze gele koepeltent, verlicht met hoofdlampjes, vanuit het dorp in het dal goed te zien was

12.jpg

PRAKTISCH

Dit was een 5-daagse wintertocht die ik met een Bever-collega maakte. Aan- en afreis per auto, 3 uur vanaf Utrecht. Winterberg is een aanrader als je sneeuwschoenlopen een keer wilt proberen. Wij stippelden onze eigen route uit, maar door dit gebied loopt ook de Rothaarstieg, een mooie tocht die de heuvelruggen volgt

ACCOMMODATIE

Wildkamperen. Of het is toegestaan hebben we niet uitgezocht, maar de bossen zijn zo groot dat de kans dat je door een boswachter gevonden wordt minimaal is. Met een beetje planning kampeer je ook nog met prachtige uitzichten. Het is ook mogelijk ’s nachts in pensions in de dalen te overnachten

KAART

Wanderkarte Nordrhein-Westfalen (NRW) | Winterberg mit seinen Dörfern | 1:20.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: